2023

10/17/24 - 01: Poëzieworkshop voor de kinderen van groep 6 in de Basisschool De 3-Sprong te Chaam. De kinderen kunnen kiezen uit vier thema's die ze zelf gekozen hebben t.w. sport - dieren - vriendschap - liefde. Er wordt gewerkt in twee groepen van tien leerlingen.

28 - 01: Begin van de Poêzieweek. Optreden in het Gele Huis te Princenhage. Op het Cultuurpodium staan de dichters Marijke van Hooff, en Frans A. Brocatus. De muzikale bijdragen komen van Renate Spierdijk en Deborah Jacobs. (organisatie: Kees van Meel)

28 - 01: Het gedicht "Vriendschap" uit "Ruiters in Regenblauw" (WEL, BoZ, 1998) wordt op een bladwijzer gezet en aangeboden in de poëzieweek aan de boekenleners van de bibliotheek Alphen-Chaam.

03 - 02: In de bloemlezing "De mooiste gedichten van 2022 - van Poëzieclub Eindhoven" zijn 144 gedichten van 72 dichters verzameld. Mijn gedicht "Littekens van het geheugen" is daarin opgenomen. (blz.12)

26 - 02: voorstelling van het hotelnummer van het tijdschrift REALmag in Galerie Sylvia Thijssen te Breda. Ik lees er hotelgedichten en word geïnterviewd over mijn verhaal over Hotel Reina Victoria in Ronda, een hotel waar Rainer Maria Rilke in 1913 verbleef.

22 - 03: onthulling van de 106e Poosplaats in het Land van Cuijk, Landgoed Tongelaar. Als leden van de Stichting Poosplaatsen zijn Harrie Nuijten, Jan Willem Storm van Leeuwen en Frans A. Brocatus hierbij aanwezig. De winnaar van de Eerste Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen, Luuk den Hartog, schreef de dichtregel op de zwerfkei.

02 - 04: uitreiking van de Gedichtenprijs 2023 in de Brakke Grond te Amsterdam. Mijn gedicht "De doorboorde tijd" haalde de top 100. Er waren 5783 gedichten ingezonden.

25 - 04: publicatie en uitreiking eerste exemplaar aan mij van de gedichtenbundel "Littekens van het geheugen" door Inanna van den Berg van Uitgeverij Ambilicious Breda / Kalmthout.

29 - 04: tijdens de opening van de expositie van Marlies Verda en Angy Scholten in Galerie Sylvia Thijssen lees ik tien gedichten voor uit mijn nieuwe bundel "Littekens van het geheugen".

12 - 05: het gedicht "De doorboorde tijd" wordt in het Engels vertaald door Hannie Rouweler en in het Italiaans door Maria Miraglia. Na te lezen op Atunispoetry.com. 

https://atunispoetry.com/2023/05/12/in-a-poem-bij-een-gedicht-by-hannie-rouweler/?fbclid=IwAR0aFGHhaUMtz90xvHdjV6YuigpSseS-LG3f7tJ_kTZ9s2PpinaFh-m0IDs

12 - 05: de gedichten "De zwarte vlag" en "De onzichtbare wereld" verschijnen in een publicatie bij een manifestatie "Dichters voor de vrede" (Poètes pour la paix) in Brussel.

13 - 05: tijdens de bijeenkomst van de Kempische Schrijvers in kasteel de Renesse te Malle is er de presentatie van het nieuwe nummer van Campiniana. Daarin zijn acht gedichten opgenomen uit "Littekens van het geheugen".

21 - 05: in het radioprogramma "Grensgeluiden" Breda word ik over "Littekens van het geheugen" geïnterviewd door Kees van Meel. Het hele radioprogramma is te herbeluisteren via #SoundCloud https://on.soundcloud.com//YnhK7

01 -  06: in de bundel "Wat maakt een gedicht goed" een uitgave van Meander verschijnt mijn antwoord op deze vraag. In het boek staan 75 antwoorden van lezers en medewerkers van het tijdschrift Meander.

27 - 06: op de website van Albert Hagenaars verschijnt een recensie van "Littekens van het geheugen" http://www.alberthagenaars.nl/kritieken/brocatus.html

29 - 06: In De Boekhouding, rubriek in het tijdschrift van VVL De Auteur verschijnt een recensie van "Littekens van het geheugen" van de hand van Albert Hagenaars.

01 - 07: in het online tijdschrift Meander verschijnt een recensie van "Littekens van het geheugen" van de hand van Maurice Broere. https://meandermagazine.nl/.../frans-a-brocatus.../

01 - 07: in Poëziecentrum NL in Nijmegen geeft Wim van Til tijdens "lunchpauze poëzie" een toelichting op de bundel "Littekens van het geheugen".

09 - 07: Cittaslowdag in Alphen Chaam. In combinatie met yoga, gegeven door Nicole van Doorn, lees ik gedichten uit "Kroonvuur" bij Minicamping Boshoven in Alphen. Dit in het kader van een duurzame en andere beleving.

06 - 08: van 13 tot 15 u. ben ik, samen met andere auteurs van uitgeverij Ambilicious, te ontmoeten in hun boekenkramen op de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa!

29 - 08: publicatie van "Schuld en vrede" - reacties op Anselm Kiefer, Paul Celan en Ingeborg Bachmann. Bewonderaars, beeldend kunstenaars en dichters delen hun visie, reacties en beelden over Anselm Kiefer, Paul Celan en Ingeborg Bachmann in een fotoboek met gedichten, proza en reisverslagen. Op blz. 29 en 30 staat mijn bijdrage: het gedicht "Spergebied" wat o.a. refereert aan de relatie tussen Bachmann en Celan.

08 - 09: jubileumvoorstelling in Electron Breda van 25 jaar radioprogramma Grensgeluiden. Tgv hiervan lees ik mijn voor de gelegenheid geschreven gedicht "Grenzen spreken niet zij luisteren" voor.

14 - 10: ik neem als auteur deel aan het Derde Bergse Cultuurfestival in Bergen op Zoom, een organisatie van het Schrjversgilde der Lage Landen ( Sonn Franken en co, uit Bergen op Zoom)

15 - 10: voor de oud scouts uit Gooreind - Wuustwezel organiseer ik een wandeling. Onderweg vertel ik over de Poosplaatsen en draag ik gedichten voor uit "Kroonvuur" (september-oktober- november - december)

01 - 11: Publicatie van 14 gedichten uit de (ongepubliceerde) reeks "Gezangen van zout en zilver" in het literair magazine Meander. www.meandermagazine.nl (archief)

 

 

 

 

 

 

 

2022

12/01 - in de verzamelbundel "Maskerade" van Stichting Spleen Amsterdam verschijnt het gedicht "Minnaars..." en de gedichten "The Sun sometimes" en "Cidades-Neighbours", deze laatste twee als een hommage aan  Monika Macken (1944-2021). Deze gedichten werden geschreven bij beeldend werk van haar uit 2011 en 2012 en eerder gepubliceerd op mijn website en in "Schemerzomer", augustus 2011 en De Vallei XXVII, mei 2015.

12/01 - bij zijn afscheid van de gemeente Alphen-Chaam deelt burgemeester Joerie Minses via Facebook mijn gedicht "Alphen-Chaam", dat te lezen en te zien is aan de gevel van het oude raadhuis van Alphen-Chaam.

23/01 - in de verzamelbundel "Poëzieclub Eindhoven - de mooiste gedichten van 2021" is het gedicht "Geliefden..." opgenomen.

van 27/01 tot en met 02/02 is het Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. De bibliotheek Alphen-Chaam stelt mijn gedichtenbundels tentoon in een vitrinekast. Er is een bladwijzer met een dichtregel van mij, de poosplaats aan de Bustelberg en er is een opname. Ik lees vier gedichten uit "Kroonvuur" en vier gedichten uit "Sanguines", die zijn te zien en te horen via een groot scherm, tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

15/02 - Harrie Nuijten, Paul Spapens, Jan Willem Storm van Leeuwen en Frans A. Brocatus richten een stichting op met als doel het levenswerk van Pien Storm van Leeuwen, het project Poosplaatsen, blijvend onder de aandacht te houden. In dat kader is besloten om een tweejaarlijkse Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen uit te schrijven. De winnaar van deze prijs mag een dichtregel schrijven voor een nader te bepalen nieuwe "Poosplaats". In de eerste jury zetelen: Helma Michielsen (secretaris) , F.A. Brocatus (voorzitter) en de leden Mart Hendrickx, Henri Swinkels en Christel de Laat.

25/02 - Het gedicht "De onzichtbare wereld" staat in de top 1000 van de Grote Gedichtenwedstrijd. Het commentaar van de jury: "Vreemd wereldje hier in dit gedicht. Intens bedreigend. Aliens? Goede balans tussen enerzijds de concrete, harde werkelijkheid en anderzijds het mysterieuze van het gebeuren.Nuchter en sober en zonder een spat sentimentaliteit" 

01/03 - De gedichten "De bekoringen van het landschap", "Ontdekking", "Het gordijnenpaleis", "Het geluid der stilte" worden gepubliceerd in De Vallei nr.49 erg.12, maart 2022.

05/04 - de gedichten "Cafe-Chantant", "Stamtafel" uit de bundel "Ruiters in regenblauw" (WEL, Bergen op Zoom, 1998) worden opgenomen in de verzamelbundel "Vertalersweelde - Vijf gedichten van de grootmeester opnieuw vertaald - Charles Baudelaire e.a." van Stichting Spleen Amsterdam.

19/04 - "Wat maakt een gedicht goed?" korte tekst, als antwoord op de vraag, gepubliceerd op http://meandermagazine.nl//.../wat-maakt-een-gedicht.../... nr.41

16/04 en 21/04 presentaties van de roman "De nacht is nooit af" (Ambilicious, Kalmthout/Breda) in Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Breda en de bibliotheek Alphen-Chaam.

01/05 - de gedichten "De smaak van tranen", "Het mooie schip", "De toverdrank" worden opgenomen in de verzamelbundel "Afscheid en het tegengif voor melancholie" - Stichting Spleen Amsterdam. M.u.v. "Het mooie schip" zullen de gedichten verschijnen in de bundel in voorbereiding "Littekens van het geheugen".

07/05 - op de bijeenkomst van de Kempische Schrijvers in het kasteel de Renesse te Malle (B) draagt hij gedichten voor uit "Sanguines" (WEL, Bergen op Zoom, 2021) en uit "Littekens van het geheugen" (bundel gedichten in voorbereiding)

05/06 - interview met René Oomen in het radioprogramma GrensGeluiden 5 over mijn nieuwe roman "De nacht is nooit af" - Uitgeverij Ambilicious Breda / Kalmthout. Te beluisteren op https://soundcloud.app.goo.gl/rHXzq

06/11 - als juryvoorzitter maakt hij de winnaar van de Eerste Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen bekend. De winnaar is Luuk den Hartog uit Nuenen. De overige juryleden waren: Helma Michielsen (secretaris), Mart Hendrickx, Christel de Laat en Henri Swinkels. De winnaar mag een dichtregel maken op een zwerfkei die ergens in het Brabantse land komt te liggen.

25/11 -In het foto - en verhalenboek "Vierkant" (uitg.Ambilicious) verschijnen twee gedichten geschreven bij foto's van Ton de Koning t.w. "Er zijn sporen" (blz.39) en "Weersvoorspelling" (blz.64). Het boek is een bundeling van werk van auteurs van Ambilicious geschreven bij foto's van Ton de Koning.

 

 

 

2021

06/01 - het gedicht "De kroon op het werk", geschreven voor Magazijn076 (www.magazijn076.NL), brengt een hoopvolle boodschap in corona-tijd.

07/01 - het gedicht "Ogenblikken" verschijnt in de bloemlezing "De mooiste gedichten van 2020 - Poëzieclub Eindhoven", samengesteld door Hans F. Marijnissen.

12/01 - de verhalen "Bril", "Kopje" en "Zaklamp" uit de verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen" (Uitg.Ambilicious, Breda / Kalmthout) worden opgenomen bij Innovatiecentrum Imagine, Breda.

28/01 - het gedicht "Ogenblikken" verschijnt op poster tgv de gedichtenweek. Een initiatief van de bibliotheek in Halle (bij Brussel B).

18/02 - de verhalen "Agenda", "Chocolade","Jam", "Radio", "Stofjas", "Vlek" en "Vulpen" uit de verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen" (Uitg.Ambilicious, Breda / Kalmthout) worden opgenomen bij Innovatiecentrum Imagine, Breda

14/03 - in De Auteur (rubriek De Boekhouding) verschijnt een lovende recensie over "Gevonden Voorwerpen" van de hand van Richard Foqué.

21/03 - het verhaal "Radio" uit "Gevonden Voorwerpen" is te zien en te horen op www.chasse.nl/onlineopenpodium.

22/03 - uitgever Albert Hagenaars (WEL, Bergen op Zoom) overhandigt hem het eerste exemplaar van zijn nieuwe gedichtenbundel "Sanguines".

12/04 - het verhaal "Bril" uit "Gevonden Voorwerpen" is te zien en te beluisteren op www.bndestem.nl/coronakunst en dan doorbladeren naar "corona door de ogen van West Brabantse kunstenaars)

25/04 - interview met René Oomen voor het radioprogramma Grensgeluiden Breda over de gedichtenbundel "Sanguines" http://grensgeluiden.nl/?page_id=1168  "Sanguines"

13/05 - op Laurens Jz Coster - elke werkdag een gedicht - verschijnt gedicht XXIII uit de titelcyclus van "Sanguines".

18/05 - in het digitale tijdschrift MEANDER verschijnen vier nieuwe gedichten: Die dag waarop hij de paarden vergeten was, Ogenblikken (voor Pien Storm van Leeuwen),Het kroontje van Luna-Maria (5jaar), Het rode rendier ( voor Marieke Lucas Rijneveld)

21/05 - onder de titel "F.A.Brocatus zwaluwt een boodschap" verschijnt in www.brabantcultureel.nl Brabant Literair een recensie van "Sanguines" van de hand van Hein van Kemenade.

07/06 - op MAPPALIBRI verschijnt een recensie van de hand van Yvan De Maesschalck over "Sanguines" http://mappalibri.be/navigatieid=61&via_navigatieid=17&recensieid=9212 

28/06 - onder de titel "Emotioneel geladen geobjectiveerde herinneringen verdicht" verschijnt in MEANDER een recensie van "Sanguines" van de hand van Wim Platvoet https://meandermagazine.nl/2021/06/frans-august-brocatus-sanguines/

10/07 - optreden in de Hortus Botanicus te Haren, dichters in de Prinsentuin. In de Engelse Tuinen bij de Keltische jaarringen en in de Rotstuin waar ik een duo-optreden heb met Nisrine Mbarki. Ik draag enkel gedichten voor uit "Sanguines". Eén van de gedichten uit "Sanguines" is opgenomen in de verzamelbundel van de optredende dichters en een ander gedicht uit de bundel is te beluisteren op één van de Poëzieknooppunten.

24/07 - de cycli "Haar lichaam" en "Zijn lichaam" zijn samen met 5 andere teksten geselecteerd voor 't Gouden Script in Breda. In de Kinlyzaal van Chassé Theater Breda brengen Roben Mitchell en Anne-Chris Schulting respectievelijk "Haar lichaam" en "Zijn lichaam". Een productie van het zuid land in een regie van Hidde Brouwers en Jorg van den Kieboom.

05/08 - in het magazine Inkijkje Zomer 2021 van het Autismenetwerk Nederland is er op blz. 42 en 43 aandacht voor "Gevonden Voorwerpen" en een aantal quotes rond, over en voor autisme van mijn hand. Ik sta er aangekondigd als "huisschrijver van het AutismeNetwerk".

30/08 - het verhaal "Agenda" uit "Gevonden Voorwerpen" wordt opgenomen in Sterk! In Autisme juli-augustus 2021, het tijdschrift van Autisme Centraal Gent (B)

09/09 - de dichters Wim van Til,  Saskia van Leendert , Frans A. Brocatus stellen in het Poëziecentrum Nederland  in Nijmegen hun, in corona-tijd gepubliceerde, bundels voor. Respectievelijk "Uiteindelijk", "Restwarmte", "Sanguines". Ze lezen voor uit eigen en elkaars werk.

21/09 - in De Auteur (rubriek De Boekhouding) publiceert Richard Foqué een indringende en gedetailleerde recensie over "Sanguines".

06/11 - in de LocHal Tilburg wordt in het teken van "Het boek in Brabant" het boek "Poosplaatsen" ter nagedachtenis aan Pien Storm van Leeuwen gepresenteerd. Het initiatief hiertoe werd genomen door Harrie Nuijten, Frans A. Brocatus, Paul Spapens en Jan-Willem Storm van Leeuwen. In het boek zijn de 104 gerealiseerde "poosplaatsen" met tekst en foto's opgenomen.

25/11 - er komt een 2e druk van de gedichtenbundel "Sanguines" Uitgeverij Wel, Bergen op Zoom.

01/12 - in het Autisme Magazine, nr.3, jrg 2021 in de rubriek "Boekenwurm" verschijnt een recensie van "Gevonden Voorwerpen" van de hand van Ans Ettema - Essler:.... een aanrader voor hen die oog hebben voor de details van het leven"

15/12 - In de verzamelbundel Erotica! IV van Stichting Spleen Amsterdam verschijnt een cyclus van 3 gedichten met de titel "Tot wij verdwijnen"

27/12 - het kwatrijn "Zondagmiddag met 18e eeuwse cello" wordt gepubliceerd in De Vallei, jrg.11, nr.48, december 2021)

2020

01/01 - begint het jaar 2020 met het gedicht "Thuis" en plaatst het als maandgedicht voor januari op zijn website.

07/01 - 13/01 - 21/01 - vertelt leerlingen van groep 6 van basisschool De 3-Sprong uit Chaam over het schrijven van gedichten. Als opmaat naar een landelijke gedichtenwedstrijd geeft hij hen tips bij wat ze zelf geschreven hebben.

25/01 - neemt deel aan de Cultuurnacht in Breda. Leest in Magazijn076 een verhaal voor uit zijn bundel in wording "Gevonden voorwerpen". Voor de muzikale achtergrond tekent de band "Blauwgras"

30/01 - het gedicht "Thuis" wordt tijdens de Poëzieweek van 30/01 tot en met 05/02 op kaart aangeboden door de bibliotheek Alphen-Chaam, aan bezoekers van de bieb in Chaam.

26/02 - de gedichten "Kamer met uitzicht" en "Danseres" belanden in de top 1000 van de Grote Gedichtenwedstrijd. Er waren 6458 gedichten ingezonden. Begin maart volgt een jurycommentaar op de gedichten die in de top 1000 staan.

15/03 - jurycommentaar ontvangen bij de gedichten "Kamer met uitzicht" en "Danseres" (inzendingen voor de Grote Gedichtenwedstrijd)

25/03 - schrijft in opdracht van burgemeester Joerie Minses, Alphen-Chaam een bemoedigend gedicht, in tijden van corona, voor de inwoners van de gemeente. Het gedicht wordt met een foto van het beeld "ontmoeting" (Renessplein Alphen) afgedrukt op 26/03 in Ons Weeklblad.

28/03 - vertaalt het gedicht "Laat ons in tijden.." met behulp van Veronica Giannetti, in het Italiaans. Het gedicht wordt door burgmeester Joerie Minses, in het kader van de Cittaslow-gedachte, naar Pier Giorgio in Italië gestuurd. Op deze wijze willen wij solidariteit betonen met het door corona erg getroffen Italiaanse volk.

02/04 - In de digitale uitgave van De Vallei jrg 10 - nr.43 april 2020 verschijnen zeven zeer korte verhalen.

15/04 - in de bundel "Vertalersweelde - Verlaine in de handen van Baardman, Mulder en De Jong", een uitgave van Stichting Spleen Amsterdam is mijn gedicht "La femme tatouée" vrij naar het gedicht "Ils me disent que tu me trompes" van Verlaine, opgenomen.

19/05 - een bundeling van tien sociale verhalen, verteld door Leny Willers en opgeschreven door F.A. Brocatus wordt door MEE, West Brabant uitgegeven en overhandigd aan Leny Willers tgv haar pensioen.

24/05 - uitzending op de radio in het programma Grens Geluiden, Breda van een interview tussen mij en René Oomen nalv het verschijnen van mijn eerste verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen".

30/05 - het eerste exemplaar van mijn verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen" wordt door de uitgever Ambilicious,Kalmthout / Breda Inanna & Peter vd Berg aan mij overhandigd. Bij de vijftig verhalen zijn twintig tekeningen gemaakt door Laura Zandbergen. De verhalen zijn opgeschreven en de tekeningen zijn gemaakt in Magazijn076 (www.magazijn076.nl).

18/06 - alle vrijwilligers van de bibliotheek Alphen Chaam krijgen van het bestuur een exemplaar van "Gevonden Voorwerpen" aangeboden. De boeken werden bezorgd door Magazijn076.

20/06 - presentatie van "Gevonden Voorwerpen" in boekhandel Van Kemenade & Hollaers Breda. Een zogeheten "corona-proef" presentatie in twee sessies met maximaal dertig aanwezigen.

30/06 - literaire bijeenkomst in Magazijn076, Breda met Pascal van Ijzendoorn over "mannen en autisme" nalv zijn boek "Help ik ben een autist,..." en zijn verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen". 

15/07 - Literaire middag bij het Autismenetwerk Eindhoven rond zijn verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen"

16/07 - Boek + Borrel in Magazijn076, Breda. Samen met illustrator Laura Zandbergen geven ze een inkijk in zijn verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen".

30/07 - Boek (in) Magazijn076 - literaire zomeravond rond "Gevonden Voorwerpen" in Magazijn076. Laura en hij vertellen over de totstandkoming van "Gevonden Voorwerpen".

22/08 - optreden met nieuwe gedichten in de Tuin van Meertensheim in Breda

11/09 - optreden met nieuwe gedichten en een verhaal uit "Gevonden Voorwerpen" bij De Groene Fee, Belcrumhuis Breda. (organisatie van Louis van Londen)

12/09 - signeert tgv Bookstore Day bij Boekhandel Van Kemenade en Hollaers samen met Laura Zandbergen zijn verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen".

14/09 - Spreekt in De Stormkamer, Chassé Breda over zijn verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen" als onderdeel in een programma rond "Waanzin en werkelijkheid".

30/09 - overlijden van Pien Storm van Leeuwen, initiatiefnemer van o.a. de "Poosplaatsen" waar hij verschillende bijdragen voor geleverd heeft. Draagt het gedicht "Ogenblikken" op aan haar.

01/12 - opname van het gedicht "Winterlandschap" in De Vallei, jrg 10, nr.45, december 2020

10/12 - tweede druk van zijn verhalenbundel "Gevonden Voorwerpen" (Uitg. Ambilicious) (eerste druk mei 2020)

15/12 - schreef voor het AutismeNetwerk NL een paar hoopvolle dichtregels.

 

 

 

2019

05/01 - Opname van twee gedichten in een Engelse vertaling in de "World Poetry Almanac" opgericht in 2006 door Hadaa Sendoo, Mongolia. Het gaat om de gedichten "The young Vincent van Gogh" (vertaling door John Irons) en "There Falls a book" (vertaling door Marcus Cumberledge)

31/01 - Optreden tijdens Landelijke Gedichtendag in Den Hopsack, Antwerpen, samen met Fatena Al Ghorra, Ruth Lasters, Anne Meerbergen, Leen Pil. Hommage door Richard Foqué, Roger Nupie en Gerrit Westerveld aan de pas overleden Guy Commerman.

10/05 - presentatie van de bundel "Goor in de bocht" ( schrijvers en dichters over Hof van Twente) - Demer Uitgeverij. Daarin het gedicht "Een vrouw op een perron" geïnspireerd op een oude foto van drie stationschefs.

27/05 - schrijft een in memoriam - gedicht voor zijn broer Guido (1960-2019), die aan de gevolgen van een hartstilstand overleed in Banhars (FR)

01/06 - in het tijdschrift "Kort" nr.2 juni 2019, een tijdschrift voor kortverhalen onder redactie van Monika Macken, Elisabeth Jacobs, Guido Van den Troost en met redactieadres in Vilvoorde (B) verschijnen 7 zeer korte verhalen, de zogenoemde ZKV's.

08/06 - het gedicht "Dit geknielde land" wordt afgedrukt in de bloemlezing "Denkend aan Marsman" 78 dichters reflecteren op "Herinnering aan Holland". Een uitgave van Stichting Spleen Amsterdam.

18/06 - heeft korte teksten geschreven bij foto's gemaakt door Petrina Derksen. Thema: Vrouwen met autisme. Foto's en teksten werden getoond bij de viering van 365 dagen Magazijn076, de plek in Breda die nieuw perspectief biedt voor mensen met autisme in een gelijkwaardige samenwerking.

04/07 - tekent een contract met Uitgeverij Ambilicious Kalmthout/ Breda voor de uitgave van "Gevonden voorwerpen". 50 korte verhalen.Uitgaande van concrete voorwerpen neemt hij de lezer mee in zijn wereld. In het boek zullen ook 20 tekeningen van Laura Zandbergen opgenomen worden. Geplande verschijningsdatum is begin 2020.

18/08 - neemt als dichter deel aan de 14e editie van Plein Air aan de Mark. Leest nieuwe gedichten bij de zwerfkei met een dichtregel van hem, die op de Bustelberg vlakbij de Biebergbrug ligt.

20/10 - schrijft een gedicht bij de "Grensdreef", een prehistorisch zandpad dat aan de zuidkant van Castelré langs de grens tussen België en Nederland loopt. Het gedicht is opgenomen in de verzamelbundel "Dichter op het zand", poëzie rond zandpaden in Brabant (Nl). Samengesteld en van foto's voorzien door Pien en Jan Willem Storm van Leeuwen. De bundel werd officieel voorgesteld op 20/10 in Udenhout.

31/10 - onder de titel "Een gedicht moet veroverd worden" verschijnt een interview in Meander ( onder redactie van Alja Spaan), aangevuld met vier gedicchten uit de bundel "Sanguines", die in het voorjaar van 2020 bij WEL in Bergen op Zoom verschijnt.

01/12 - Bij Demer Leusden verschijnt een bloemlezing met "Haiku en Senryu". Drie haiku's van zijn hand worden daarin opgenomen.

06/12 - de haiku "een landschap dat rond" wordt gepubliceerd op de website van Albert Hagenaars.

15/12 - schrijft i.o.v. het Autismenetwerk een poëtische eindejaarsgedachte. Het ontwerp op kaart wordt uitgevoerd door Tjallien de Witte.

20/12 - schrijft i.o.v. CJG (Centrum Jeugd en Gezin) Breda een tekst als blijk van waardering voor de vrijwilligers. De tekst wordt als bladwijzer aan het kerstpakket gehangen. In een deel van die kerstpakketten zit ook zijn roman "Luna". Het ontwerp van de bladwijzer is van de hand van Laura Zandbergen.

 

 

 

2018

01/01 - begint het jaar 2018 met het (inmiddels veel geprezen) gedicht "Een begin" en plaatst het als maandgedicht voor januari op zijn website.

15/01 - in "Vernietigingskampen een verleden - Auschwitz - gedichten" Demer Uitgeverij verschijnt het gedicht "Irma Grese - Oberaufseherin Auschwitz - Birkenau (1943-1945"

20/01 - leest op de feestelijke viering van 30 jaar Tweede Lezer in Brasschaat zijn favoriete prozafragment voor: blz. 201 uit "De zwemmer" (2003) van Zsuzsa Bank. Geeft een toelichting en trekt ook een lijntje naar het schrijven van zijn debuutroman "Luna".

30/01 - draagt gedichten voor tijdens de poëzieweek in De Nieuwe Veste te Breda.

15/02 - in "Saturnus boven de Vinkeveense Plassen - tien dichters" Demer Uitgeverij verschijnen zes gedichten uit de nog niet gepubliceerde bundel "Sanguines"

01/03 - als maart-gedicht plaatst hij "Zo stil is het als iedereen weg is", een in memoriam-gedicht nalv het overlijden van Menno Wigman (1966-2018)

23/03 - bij Demer Uitgeverij verschijnt een Engelse vertaling van "Navigamare" van de hand van Hannie Rouweler.

01/04 - als april-gedicht plaatst hij "Doodgaan is alsof je een televisietoestel uitzet", een in memoriam-gedicht nalv het overlijden van Frank Starik (1958 - 2018)

07/04 - feestelijke presentatie van de poëziebundel "De boom van Vincent" in het Gele Huis te Princenhage. Draagt daar zijn gedicht "Zilveresdoorn in de herfst voor". De foto's van de zilveresdoorn en de bijbehorende gedichten worden tijdelijk in het Gele Huis tentoongesteld.

07/05 - draagt gedichten voor in Den Hopsack, Antwerpen. Interview Roger Nupie. Speciale aandacht voor de Engelse vertaling van "Navigamare".

16/06 - draagt nieuwe gedichten voor in Het Gele Huis, Princenhage - Breda.

23/06 - Demer bestaat 10 jaar. Er is een feestelijke bijeenkomst in het Poëziecentrum Nederland te Nijmegen. Draagt daar samen met de andere dichters uit het fonds voor.

12/07 - schrijft in opdracht van de gemeente Alphen-Chaam een gedicht voor afscheidnemend gemeentesecretaris Mart Hendrickx. Draagt dit gedicht "Je staat in een kamer" voor op de afscheidsreceptie.

19/08 - neemt als dichter deel aan Plein Air aan de Mark. Draagt gedichten voor bij de zwerfkei (met een dichtregel van hem) op de Bestelberg in het Ginneken (Breda)

29/08 - tijdens het Cittaslow symposium in de gemeente Alphen-Chaam wordt het gediicht "Alphen-Chaam" op een postkaart met sfeerbeelden van de gemeente afgedrukt en aan de aanwezigen meegegeven.

07/09 - in ART04 - 14e jrg nr.55 worden vier gedichten opgenomen: "Een kleine geschiedenis", "Twee vluchtelingen", "De man met de schaar", "Spergebied". Allemaal nieuw en niet eerder gepubliceerd werk.

16/09 - neemt samen met de dichters Jace van de Ven en Herbert Mouwen deel aan de eenmalige en groots opgezette Brabant Stoet in Bergen op Zoom. Draagt voor het publiek langs de weg, gehuld in 19e eeuws kostuum, de gedichten "Uit het boudoir van de markiezin" en "Hoeveel schepen zullen wij nog laden" voor.

26/09 - schrijft een in memoriam voor voormalig stadsdichter van Breda Olaf Douwes Dekker (1941-2018) met de titel "Een vogel met onbestemde kleuren".

06/10 - neemt als dichter / schrijver deel aan het 2e Bergs Cultuurfestival in Bergen op Zoom (organisatie in handen van Sonn Franken)

18/11 - is te beluisteren op de radio in het programma Grensgeluiden. Leest daar een fragment van zijn 2e roman in wording voor, aangevuld met gedichten die refereren naar de Eerste Wereldoorlog.

25/11 - het laatste gedicht uit de cyclus "Haar vlees" is in het Nederlands en in een Engelse vertaling opgenomen in het kunstboek van Francien Krieg. Dit boek "Precious bodies" werd in Galerie Bonnard in Nuenen voorgesteld.

 

 

2017

06/01 - publicatie van "Een golfslag op vele oevers" door Uitgeverij Demer. Een liber amicorum tgv de 60e verjaardag van F.A.Brocatus op 25/9/2017. Met gedichten van: Albert Hagenaars,Pien Storm van Leeuwen,Rose Vandewalle,Wim van Til,Catharina Boer,Roger Nupie,Gerhard te Winkel,Suzanne Binnemans,Maarten van den Elzen, Mark Meekers,Annmarie Sauer,Sasja Janssen,Nicole van Overstraeten,Y.Né, Marleen De Smet, Lief Vleugels,Hannie Rouweler, aangevuld met een essay over de poëtische ontwikkeling van F.A.Brocatus door Albert Hagenaars (eerder gepubliceerd in licht gewijzigde versie in de gedichtenbundel "Navigamare" 2010-2012)

26/01 - draagt stadsgedichten voor op de landelijke gedichtendag in de Bibliotheek Nieuwe Veste te Breda.

17/02 - ontvangt persoonlijke beoordelingen van de jury van de Turing Gedichtenwedstrijd voor twee van zijn gedichten die in de Top 1000 staan. T.w. het gedicht "De man met de schaar" en het gedicht "Je opent niet".

14/03 - schrijft drie gedichten bij tweedmensionaal werk van Felix van Breugel. De expositie loopt van 23/3 tot en met 23/4/2017 in Galerie Ecker te Breda.

20/04 - draagt de gedichten "Landschappen", "Twee zandlopers" en "Het land breek ik" in de Ledevaertkerk te Chaam voor. Pianist Daan Boertien onderstreept deze gedichten met muziek van J.S.Bach, S.Rachmaninov, J.Brahms, F.Chopin, J.Sibelius, F.Schubert.

26/04 - de poosplaats aan het Vlinderven te Chaam wordt, na door vandalen vernietigd te zijn in augustus 2013, opnieuw geïnstalleerd. De twee gedichten op de bank zijn weer in hun volle, opgepoetste glorie te lezen.

29/04 - is aanwezig op de eerste Book Store Day in Boekhandel van Kemenade & Hollaers te Breda samen met de auteurs Robert Vacher, Marlies Slegers, Mirjam Mous, Pien en Jan Willem Storm van Leeuwen. Draagt afwisselend gedichten voor en leest fragmenten uit zijn roman "Luna".

08/06 - schrijft twee gedichten "Brief van Christoffel Brocatus" en "Wat nu hier en vrede is" tgv de herdenking van de Vrede van Breda, nu 350 jaar geleden. De bundel, Rijm op de keinen II, waarin de gedichten opgenomen zijn wordt op feestelijke wijze gepresenteerd in de Nieuwe Veste te Breda. Een iniitiatief van het Stadsdichterscollectief Breda.

27/08 - neemt als dichter deel aan Plein Air aan de Mark. Draagt gedichten voor bij de zwerfkei (met een dichtregel van hem) op de Bustelberg in het Ginneken (Breda)

26/09 - schrijft drie Haiku's voor de bundel "Moergestels gedicht, dichtbij Moergestel" - poëtische kijk op een Brabants dorp. Een uitgave van WieKentKunst Moergestel onder redactie van Paul Spapens.

07/10 - tijdens het "Eerste Bergs Cultuurfestival 2017" in Bergen op Zoom verschijnt het kortverhaal "Vier taferelen met runderen": een pas ontdekt schilderij van Paulus Potter" in "Verwoord" een voor deze gelegenheid uitgegeven boekje met gedichten/ verhalen van de schrijvers die aan het festival deelnamen.

15/12 - schrijft in opdracht van het Autisme Informatie Centrum Breda (NL) en van het Autisme Netwerk West Brabant (NL)  twee gedichten tgv de jaarwisseling 2017 - 2018

 

2016

28/1 - draagt op landelijke gedichtendag nieuwe gedichten voor in de leeszaal van De Nieuwe Veste, Centrale bibliotheek Breda. Naast een open podium waren er regionale dichters uitgenodigd. De hoofdgast van de avond was de Friese dichter Tsead Bruinja.

30/1- het gedicht "wij staan niet stil" staat in de top 10 van de, door boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen, georganiseerde poëziewedstrijd.

28/2 - presentatie van de bundel "Vroom, Frivool, Vilein" - poëtische vensters op Jheronimus Bosch in het J.Bosch Art Center in Den Bosch.(Een uitgave van TrajarT/Ceedata,Chaam). Daarin opgenomen het gedicht "Hoeveel schepen zullen wij nog laden" op blz.53. Dit alles als onderdeel van een aantal activiteiten rond  de schilder J.Bosch, die 500 jaar geleden overleed.

06/3 - het gedicht "Hoeveel schepen zullen wij nog laden" wordt door Han van Meegeren op de website van Cultureel Brabant (Cubra) geplaatst.

10/3 - het gedicht "Je denkt niet aan rood" bij een aquarel van Liliane Goossens en opgedragen aan Gitta Veraart verschijnt in De Vallei nr.30, jaargang 6, maart 2016.

21/3 - tijdens een volle maanwandeling in het Mastbos Breda draagt hij drie gedichten voor met als thema's:  landschap, maan,nacht, stilte,introspectie.

13/4 - is jurylid bij de gedichtenwedstrijd van de basisscholen in Baarle en Alphen-Chaam. Draagt het gedicht "Ik mis je", samengesteld uit de winnende gedichten, voor.

27/6 - stopt met zijn lidmaatschap bij de Rederijkers Breda.

04/7 - wordt als dichter-schrijver Supporter Cittaslow van de gemeente Alphen-Chaam.

24/7 - neemt als dichter deel aan het Festival van de Brabantse Cultuur. Draagt in CC Tiliander in Oisterwijk gedichten voor. Opent met zijn gedicht "Een dichter maakt een vlag".

31/12 - de uitgever van de roman "Luna", Xanten Utrecht, legt de boeken neer. Voor mogelijke andere romans zal hij op zoek moeten naar een andere uitgever.

2015

7/1: koos als tip van de week voor de Azertyfactor van Creatief Schrijven Antwerpen het gedicht "Ze kleedt zich" van Ingrid Strobbe en motiveerde zijn keuze als volgt: "De gedichten van Ingrid Strobbe lezen betekent: je begeven in een magnetisch taalveld. Haar indringende en verrassende beelden scharnieren tot een nieuwe werkelijkheid. Zij grijpt je met huid en haar. Er is geen ontkomen aan."

 

21/1:onder de titel "Koud versus warm vlees" verschijnt een recensie over "Luna" van de hand van Dieter van den Bergh in het dagblad BN De Stem,Breda. Op de vraag of het nu poëzie of proza zal worden past prima de quote: "De poëzie is mijn vrouw, proza mijn minnares: één die zich serieus opdringt."

 

Januari: geeft een cursus poëzie voor het AuteursAtelier in Antwerpen ( 4 lessen)

 

05/2: het gedicht "gedicht voor wie niet meer thuiskomt" behoort tot de top 1000 van de Turing Gedichtenwedstrijd 2014.

 

Februari: geeft een cursus poëzie voor het AuteursAtelier in Antwerpen (3 lessen)

 

Maart: geeft een cursus poëzie voor het AuteursAtelier in Antwerpen ( 1 les)

 

19/3: voorstelling in De Nieuwe Veste te Breda van de bundel "Rijm op de keien" gedichten over Breda, een realisatie van Stadsdichterscollectief Breda. In de bundel zijn de gedichten "Jazz in Het Hijgend Hert" en "Begijnhof in de herfst" opgenomen.

 

21/3: leest gedichten uit al zijn poëziebundels en fragmenten uit "Luna" voor op de Indiebookday in boekhandel De Rooie Rat te Utrecht.

 

22/3: het gedicht "Milaan-Sanremo 2015" wordt op http://penpedaal.weebly.com/ geplaatst.

 

02/04: schrijft een tekst voor een boekenlegger t.g.v de Autismeweek 2015 in Breda.

 

05/04: het gedicht "Ronde van Vlaanderen 2015" wordt op http://penpedaal.weebly.com/ geplaatst.

 

11/04: presentatie van "Omtrent Vincent" - jeugd en beginnend kunstenaarsschap van Vincent van Gogh - uitgave van Trajart & Ceedata, Chaam. In de bundel op blz.25 het gedicht "Terwijl de andere bloemen...."

 

12/04: het gedicht "Parijs-Roubaix 2015" wordt op http://penpedaal.weebly.com/ geplaatst.

 

14/04: literaire avond met poëzie en de roman "Luna" in het AIC- Tilburg. Thema: autisme en (hoog)gevoeligheid.

 

19/04: het gedicht "Amstel-Goldrace 2015" wordt op http://penpedaal.weebly.com/ geplaatst.

 

10/05: het gedicht "Kun je mij wijzen waar het vuur..." bij het schilderij Cidades Neighbours van Monika Macken wordt in De Vallei XXVII gepubliceerd.

 

19/06: ontvangt van zijn uitgever, Suzanne Paskamp, Xanten, een uitgebreide en lovende bespreking van zijn debuutroman "Luna". Van de hand van Philip L.Teepe, psychiater onder de tital "Een stille man met een passie voor vlees"

 

30/08: neemt als dichter deel aan Plein Air aan de Mark. Draagt gedichten voor bij de zwerfkei (met een dichtregel van hem) op de Bustelberg in het Ginneken (Breda).

 

24/10: de bundel "Je tikt er tegen en het zingt" (gedichten over Gerrit Achterberg) wordt in Leusden, waar de dichter verbleef en begraven ligt, voorgesteld. Samenstellers Gerhard te Winkel en Hannie Rouweler. Een uitgave van Demer Uitgeverij. Op blz. 19 mijn gedicht "Herten in het slaapkamerbehang".

 

12/11: draagt tijdens de raadszitting van de gemeente Alphen-Chaam de poëtische tekst "Waarom" voor. Dit ter ondersteuning van de werkgroep die ijvert voor het behoud van de Chaamse bibliotheek.

 

14/11: geeft een les proza voor het AuteursAtelier in Antwerpen.

 

01/12: schrijft in opdracht van Het Autisme Netwerk West-Brabant (NL) een eindejaarswens die aan alle relaties van hen verstuurd wordt.

 

5/12 + 12/12: geeft twee lessen poëzie voor het AuteursAtelier Antwerpen.

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Joom

 

Meer artikelen...

  1. 2014
  2. 2013
  3. 2012
  4. 2011